Здорове харчування – запорука успішного і щасливого життя…

Раціональне харчування необхідне всім: тим, хто навчається, активно займається спортом чи мистецтвом. Учні нашої школи - не виняток. Нам дуже пощастило, адже в новому приміщенні Черняхівської ЗОШ І-ІІІ ст. є простора їдальня. Тут кожен може пообідати, а учні початкових класів кожного дня приходять на сніданок.

Та мало хто знає, якою працею і якими зусиллями створювалася чітка організація харчування, і як все впорядковувалося. Прес-центр нашої школи поцікавився цими та багатьма іншими питаннями і звернувся до адміністрації школи, кухарів та учнів.

65% дітей щодня харчуються в їдальні і я дізналася їх думку про шкільне меню та й взагалі, чому вони обідають саме тут. Майже всіх учнів влаштовує помірна ціна за обід. Вони розуміють, що в їх юному віці організму потрібно багато поживних речовин і просто необхідне раціональне харчування.

Але ж, як щодо тих, хто на великій перерві біжать в буфет, де купують за ті ж гроші, а іноді й дорожче, продукти харчування, які не можуть замінити повноцінний і збалансований обід?

Як виявилося, деяким учням більше подобаються солодощі з буфету, деяких не влаштовує ціна, за обід, яка, на мою думку, не така вже й велика, дехто встигає збігати на великій перерві і пообідати вдома, бо живе недалеко від школи. А ще є й такі учні, що приносять з собою бутерброди, дбайливо приготовлені батьками. Тобто кожен звик харчуватися по-своєму.

Порівнявши кількість дітей з кожного класу, які щодня ходять до їдальні, я зробила висновок, що найактивніші відвідувачі – учні 5-8 класів.

Щоб полегшити роботу кухарям, кожного тижня в їдальні чергує певний клас, від 7 до 11.

Поспілкувавшись з нашими кухарями, я дізналась, що їм вже не так важко працювати, як це було спочатку, тому що вони вже звикли, так би мовити «ввійшли в темп». Також мені стало відомо, що кожен бажаючий, може поснідати. Потрібно лише заплатити 2 грн. Про те, що талони на харчування можна купити після першого уроку за 4 грн. в кабінеті учнівського самоврядування, знають всі.

Тетяна Володимирівна, заступник директора з виховної роботи, здійснює безпосередній контроль над шкільною системою харчування. Вона погодилася дати нам невеличке інтерв’ю. - Тетяно Володимирівно, скажіть, будь-ласка, чи важко було налагодити чітку систему і графік харчування?

- Так, спершу було дуже важко. Потрібно було узгодити графік харчування з графіком уроків. Також проводився контроль за чіткою організацією відвідування їдальні.

- Розкажіть, які питання, пов’язані з їдальнею, Вам доводиться вирішувати щодня?

- Взагалі, я перебуваю в їдальні від сніданку до обіду. Слідкую за чергуванням, закладкою продуктів, поведінкою учнів.

- Яких основних правил поведінки мають дотримуватися учні в шкільній їдальні?

- Учні повинні приходити організовано і вчасно, не шуміти, сідати на свої місця і обов’язково все з’їдати!)))Завітайте до нашої їдальні і скуштуйте страви, дбайливо приготовлені нашими кухарями!

Дарина Ракович, 7-Б кл.

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi

  • Sakura

    2013-03-09 11:56:12

    ахах..столовка-рулить!...

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.